Lhasa apso-porijeklo,povijest, legende

Go down

Lhasa apso-porijeklo,povijest, legende

Postaj  Admin on sub svi 30, 2009 4:29 am

LHASA APSO:povijest,porijeklo i legende!


Lhasa Apso ima egzotično i porijeklo i vrlo zanimljivu povijest. Više od 800 godina, neki izvori spominju 2000 godina, taj je mali i srčani pas bio učesnik religiozne i duhovne povijesti Tibeta, misteriozne visoravni smještene na gotovo 5000 metara nadmorske visine zapadno od Kine i sjeverno od Indije.
Pasminu su razvili i brižno čuvali Dalai Lame, duhovni vođe Budizma i pripadnici aristokracije. Psi su smatrani svetima i smatralo se da je onaj koji dobije Lhasu na poklon istinski blagoslovljen dobrom srećom u životu.
Lhase su bili potpuno nepoznati van granica Tibeta sve do 16. stoljeća kada je započela trgovina sa kineskom dinastijom Manchu.
Kao što je Tibet zemljopisno izoliran, tako su, kroz povijest, bili izolirani i njegovi stanovnici, a samim tim su bili vrlo nepovjerljivi prilikom susreta sa strancima. Psi su razvili slične karakteristike kao i njihovi ljudi te su vrlo oprezno i rezervirano odmjeravali došljake, sve dok se nisu uvjerili da je sve u redu. Nepovjerljiva narav kombinirana sa izvanrednim sluhom činila je Lhasu savršenim čuvarom čija je zadaća bila lajanjem upozoriti ljude na dolazak stranaca i omogućiti Tibetancima da na vrijeme puste velike mastife kako bi se zaštitili od nepoželjnih posjetitelja.Zemljopis nam također objašnjava dlaku Lhase. Temperature na Tibetu su vrlo niske i često su ispod nule, ima puno leda i snijega stoga je Lhasin "kaput" vrlo gust i težak.Dlaka na glavi pokriva.Oči kako bi ih zaštitila od vjetra i blještanja sunca na snijegu. Tibetanci nisu uređivali Lhase; dlaka je bila debela i spletena poput užeta, stopala su držali obrasla dlakom kako psi ne bi povrijedili jastučiče.

Prvi dio imena pasmina je dobila po Lhasi, glavnom gradu Tibeta. Postoji više tumačenja za riječ Apso - jedno je tumačenje da Apso znači dugodlaki tj. bradati pas. Prema drugom tumačenju Apso potječe od riječi "abso" koja znači javljati lajanjem, a treće je tumačenje da je Apso izvedenica od "rapso" što znači nalik kozi...
Neki pisani izvori kažu da se na Tibetu koristi i naziv Seng Kyi, ili lavlji pas, zbog njihove sličnosti lavu - simbolu Budizma.
O Lhasama kruži puno legendi i mitova. Jedna od legendi opisuje Lhasu koji se pretvara u lava kako bi zaštitio svog gospodara, druga kaže da su Lhase reinkarnacije budističkih redovnika i da zato imaju "ljudske" bademaste oči.
Prve Lhase stigle su u Englesku 1901. godine sa gospođom McLaren-Morisson, već iduće godine krovna kinološka organizacija u Engleskoj registrira pasminu pod imenom Lhassa Terrier.
Postoji fotografija belgijske princeze Josephine sa Lhasa Apsom iz 1914. godine.
Gospodin C. Suydam Cutting prirodoslovac, svjetski putnik i istraživač susreo se oko 1930. godine sa 13. Dalai Lamom. Iz tog se susreta razvilo prijateljstvo. Kada su se Cuttingovi vraćali kući Dalai Lama im je podario dragocjeni poklon - 5 Lhasa psića s molbom da ih dobro čuvaju i brinu o njima. Tako su Lhase stigle u Ameriku gdje su kao pasmina priznati pod imenom Lhassa Terrier 1944. godine.
U grupi terijera Lhase ostaju do 1959. godine kad prelaze u Non-sporting Dog Group.
Prema FCI podjeli Lhasa Apso spada u IX FCI grupu, tj.pse za pratnju.Preuzeto sa: http://www.vauvau.net
avatar
Admin
Admin

Broj postova : 18
Join date : 30.05.2009
Age : 30
Lokacija : Sarajevo,BiH

Korisnički profil http://lhasaapso.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.