Lizanje/grickanje sapica

Go down

Lizanje/grickanje sapica

Postaj  Betty on sub svi 30, 2009 5:33 pm

Prije svega želim naglasiti da zubi i jezik su pseće prirodno oruđe za uređivanje. Od najranije dobi, psi intuitivno lizanjem i grickanjem prionu na svoje osnovne potrebe za uređivanjem. Ponekad, kada se pas liže, možete vidjeti da zadrijema. Lizanje postaje polako i ritmično, a pas se toliko može opustiti da mu se jezik zaustavi usred lizanja priljepljen uz nogu. Grickanje je aktivniji proces. Sjekutići se koriste za kožnu igličnu masažu; poput grickanja kukuruza s klipa, grickanje napreduje u linijama prema natrag i naprijed duž ekstremiteta ili tijela. Grickanje ima dvostruku ulogu: ono stimulira kožu, a u isto vrijeme uklanja odumrle stanice kože i vanjske nametnike, poput buha i krpelja.
Znači da se psi po prirodi bave tim gickanjem i lizanje šapica i ostalih dijelova tijela.

Uzroci ovome mogu svakako biti različiti.

Naime pas će prilikom stresne situacije tu svoju nervozu pokazati i lizanjem šapica,nadalje uzrok moraš potražiti i u nekim nadražujućim sredstvima s kojim čistimo kuću,pa to dođe u kontakt s psećim šapicama jer i to zna izazvati takav nadražaj kod psa.

Također ovo stanje se zna desiti prilikom promjene prehrane kod psa,kad ga prebacivamo s jedne hrane na drugu.Uzrok može biti i alergija na odrđenu supstancu u hrani.

Također može biti i alergija na pelud i slične vanjske utjecaje.Ponekad i unutarnje bolesno stanje organa(kao slabiji rad bubrega,tumori i sl.)mogu izazvati istu rakciju.

Sve u svemu svodi se na to da promatrate svog psa kad to čini,da li je poslije jela,koliko dugo traje i na koji način to pas radi,da li intezivno liže šapice ili polakše,te da temeljito pregledate to područje.S svime ovim bilo bi dobro otići vetrinaru da se dodatno pregleda područje šapica,da slučajno nema kakvog uboda ili ranice,da li se javlja crvenilo - Pododermatitis je upala koja se javlja na koži šapa, a karakterizirana je crvenilom, oteklinom, temperiranošću i bolnošću zahvaćenog područja. Češće se javlja kod pasa, a rjeđe kod mačaka.

Kao osnovni uzroci čestog lizanja šapica navode se: alergije (na hranu; kontaktne alergije - npr. na određene trave; atopija); infekcije (bakterijske ili gljivične); parazitarne invazije; strana tijela, tumori, nepravilni uvjeti držanja (vlažna podloga),upala analnih žljezda ...

Simptomi svake bolesti ovise o njenom uzroku,ako uzmemo da je ovo bolesno stanje,onda se najčešće javljaju osnovni simptomi upale - crvenilo, oteklina, temperiranost i bolnost. Ponekad se može javiti i svrbež, što potiče životinju na stalno grickanje i lizanje oboljelog mjesta. To predstavlja dodatnu iritaciju oboljelog područja, pa ono postaje podložno sekundarnim infekcijama, što može dodatno zakomplicirati kliničku sliku.

Znači ukoliko primjetite da se to lizanje kod psa povećava obavezno nek se napravi pravilna dijagnoza.Dijagnoza se zasniva na anamnestičkim podacima, temeljitom kliničkom pregledu, uzimanju briseva (za bakteriološku ili mikološku pretragu) ili strugotina kože (za parazitološku pretragu). Ukoliko se sumnja na tumor, može se izvršiti i rendgenska pretraga.

Dosta često to su promjene psihičkog stanja koje prođu same od sebe,ponekad se zna desiti da dođe i do slabijeg izbijanja nove mlade dlake pa se to područje zacrveni i nabubri oko izdanka dlake,ali svejedno je dobro napraviti dijagnozu da se izuzmu mogući ozbiljniji
probelmi.

Ne znam,za prvu ruku možda bi pomogao ''Cothivet'' sprej od Vetoquinola, koji je antiseptik i cikatrizant (potiče epitelizaciju,umiruje svrbež i dobro djeluje na zacjeljivanje ranica).Preuzeto sa Sve o psima
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.