Kad stene dodje u vas dom

Go down

Kad stene dodje u vas dom

Postaj  Betty on sub svi 30, 2009 6:53 pm

Pripremite dom za štene

Vaše štene bi trebalo da ima svoje mesto za spavanje na toplom mestu, negde gde nema promaje i gde će imati svoj mir.
Na mesto za spavanje stavite toplu prostirku koja se lako pere, poput starog prekrivača ili peškira, i vaš pas će imati vlastito mesto na kome će se osećati udobno i sigurno.

Poštujte potrebu vašeg psa za odmorom. Ne izvlačite ga silom iz njegova ležaja, već mu dopustite da sam izađe kada to želi. Ne dopuštajte deci da ga gnjave i uznemiravaju. I još nešto, ne šaljite ga u košaru zato što je bio neposlušan, jer bi mogao povezati to mesto sa kažnjavanjem.

Štene dolazi u vaš dom

Prvih nekoliko dana šteneta u vašem domu ostavi će trajan dojam.

Pobrinite se da mu pružite dovoljno pažnje i nežnosti. Štene u početku može biti malo zbunjeno, pa ga dovedite kući u vreme kada nije prevelika gužva. Omogućite mu da upozna svoju okolinu i zadovolji znatiželju.

Ne ostavljajte ga samog duže vreme. Prvih nekoliko nedelja štene može patiti zbog odvajanja od majke i često cvileti. U tom slučaju nastojte da bude u vašoj blizini, no pokušajte odoleti porivu da ga pustite u krevet. Naviku spavanja u vašem krevetu kasnije može biti vrlo teško izmijeniti.

Prehrana vašeg šteneta

Tokom prvih meseci života vaš pas troši velike količine energije, pa je vrlo važno da hranom primi najbolju ravnotežu hranjivih materija.

Uporedite li rast psa sa razvojem deteta, videćete da u prvoj godini života štene naraste kao dete u prvih 14. Različite rase rastu različitom brzinom, pa vaš izbor hrane mora odgovarati upravo rasi vašeg psa.

Izbor pravilne prehrane ključ je za dug, zdrav život, pa o toj temi popričajte sa svojim veterinarom, odgajivačem ili vlasnikom specijalizovane trgovine.

Kućni odgoj

Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana. Napravite stalan raspored hranjenja i dovoljno često ga izvodite na prostor predviđen za nuždu, obavezno odmah nakon što se probudi.

Primetite li da se vrti u krug ili cvili pred vratima, brzo ga izvedite van. Kada je obavilo svoj posao, pohvalite ga. Naravno da su moguće nezgode, no kad se dogode ne vičite na štene, ne kažnjavajte ga i ne gurajte njegov nosić u nered. Štene ne može shvatiti uzrok vaše ljutnje i sve što ćete postići bit će samo strah i zbunjenost.

Zateknete li ga u trenu dok obavlja nuždu, jednostavite ga iznesite van i pohvalite kada završi posao.

Osnovni pribor za vaše štene:

- posudica za vodu i posudica za hranu
- kvalitetna hrana namenjena njegovom uzrastu
- korpa ili krevetić
- četka ili češalj
- identifikacijska markica (ili mikročip)
- ogrlica i povodac
- šampon za pse, četkica i pasta za zube
- kvalitetne, sigurne igračke za žvakanje

Otkrijte bolest

Možda ćete primetiti da se vaše štene ne oseća dobro. U tom slučaju odmah ga odvedite veterinaru. Nabrojaćemo nekoliko znakova bolesti na koje treba pripaziti:

- gubitak apetita i odbijanje vode
- iznenadan gubitak težine ili naglo dobijanje težine, postupan dugotrajan gubitak težine
- mirnoća ili nevoljnost za igranje ili šetnju
- prečesto mokrenje ili smanjeno mokrenje
- krvav, mekan izmet, proljev
- dugotrajno povraćanje
- prekomjerno lučenje sline ili nepravilno disanje
- dlaka bez sjaja
- tamna mokraća

Došlo nam je štene

I evo, nakon brojnih meseci isčekivanja, stigla je mala dlakava kuglica koja vam je osvojila srce.

Kako se pripremiti za dolazak šteneta?

Razmislite gde će boraviti, ako ga stavite u kuću nije baš poželjno da ga usred zime izbacite van (u box naravno). Ako ćete ga držati i napolju i u kući moraćete se više potruditi jer kuče uvek voli biti u ljudskoj blizini. Ili ako bude napolju, treba mu pripremiti prostran box i dobro izolovanu kućicu na senovitom mestu.
No, recimo da će biti u kući. Treba vam ležaj koji ćete staviti na neko «zastićeno» mesto. Može se napraviti od kartona kućica i unutra staviti ležaj jer pas voli da bude zavučen i da ima svoju privatnost. Trebaju vam i dve posudice, najbolje su ili metalne na stalku ili metalne sa gumiranim dnom. Ali u nedostatku love bit će dobre i one plastične. Ne zaboravite da dugouhe pasmine imaju posebne posudice.
Morate kupiti i hranu. Postoje 3 načina prehrane:
1. Dehidrat – najjednostavniji, ali po mnogima, i najnezdraviji. Treba izabrati neku kvalitetnu hranu – Royal canin, Purina Pro Plan, Hills, Belcando. Jeftinija hrana kao Pedigree ili Chapi je živi otrov iako su neki psi proživeli ceo život na takvoj hrani bez ikakvih posledica. Ali takvi su retki. Takođe se može nabaviti i jeftinije kvalitetna hrana preko uzgajivača koji je preprodaju, a i njihovi psi su jamac kvaliteta.
2. Kuvana hrana – nije baš jednostavna za pripremu, ali je po mnogima puno zdravija. Na internetu postoji puno recepata za kuvanu hranu. Bitno je da bude optimalan fosfor i kalcijum. Fosfor se dobija iz mesa, a kalcijum iz hrskavice i kosti. Obrok treba sadržavati: Meso, samlevene kosti ili pileći ili pureći vratovi, povrće i nadopuniti testeninom ili pirinčem. Ovde je jedini problem koliko dati štenetu kuvane hrane. Recimo štenetu srednje pasmine od 2 meseca se daje oko 2dcl kuvane hrane u svakom obroku (4 obroka). Kako raste treba povećavati ukupnu količinu hrane. Kada pređete na 2 obroka (od 6meseci do godinu dana) treba povećati kcal u obroku jer tad se najviše razvijaju.

Ne zaboravite svom štenetu svaka 2-3 dana dati veliku goveđu ili juneću kost da se zabavlja i usput očisti kamenac na zubima. Kad naraste odgrist će rubove, a sad će se samo truditi.

Treba nabaviti i PUNO novinskog papira. Također ima puno načina za odviknuti psa od vršenja nužde u stanu. U svakom slučaju za početak posložite novinski papir po celoj prostoriji u kojoj će boraviti. Pas je u biti čista životinja i nikad se neće popiškiti u svoj krevet.
Oni koji imaju kuću, jednostavno preko dana držite vrata otvorena i svaki put kad štene obavi nuždu vani JAAAKO ga pohvalite, a kad se popiški u kući samo recite glasno NE. Nemojte tući štene ili gurati nosić u to jer za njegov odgoj to nema smisla. Nećete ništa postići.
Veliku nuždu će brže naučiti, a malu malo kasnije jer mu je mehur još uvek mali i ne može toliko da izdrži. Već sa oko 3-4 meseca bi trebalo prestati piškiti po kući, ali ako i produži malo to nije ništa neobično.

Štenetu sa oko 3meseca počnu ispadati mlečni zubići, pa bi bilo poželjno da maknete svu drvenariju da vas ne bi dočekala stolica bez noge ili noga od stola bez boje... Najbolje im je dati veštačku kost ili igračku od TVRDE gume za žvakanje. Naglašavam tvrde, jer mekanu štene može pregristi i pojesti i to za njega može biti čak i kobno.

Ogrlica i povodac. Ogrlicu odmah stavite, već drugi dan. A za par dana zakačite i povodnik pa neka ga malo vuče po kući. E da, nemojte ga tako pustiti samog kući da vas ne dočeka polupojedeni povodac.

Ono što takođe morate da obavite je sva potrebna vakcinacija, revakcinacija, vakcina protiv besnila, tabletica protiv parazita. Kad i šta treba će vam objasniti veterinar, koga je najbolje odmah na početku upoznati sa vašim štenetom i on će vam tačno reći šta je i kada potrebno vašem novopristiglom članu porodice.
Ono što ne smem da zaboravim, je obavezna ogrlica protiv krpelja, jer zaražen krpelj vašeg psa može koštati života.

I na kraju, nešto što malom štenetu najviše treba, je vaša ljubav, da se puno bavite njime, puno veselja i jaaaako malo, samo mrvica ljutnje za njegove nestašluke. Ah, kad vidite to malo lice i preslatke okice i još slađu njuškicu, sve će mu biti oprošteno.


Preuzeto sa Sve o psima
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.