Kupanje ljubimca

Go down

Kupanje ljubimca

Postaj  Betty on sub svi 30, 2009 6:55 pm

U principu ne postoji pas koji ne voli vodu.Ukoliko se od početka ophodite prema psu kao prema malom detetu, samo kupanje će s vremenom prerasti u zadovoljstvo, kako za psa tako i za Vas.

Koliko često kupati psa je najčešće pitanje.To zavisi od toga o kojoj rasi je reč i o mestu na kome pas živi.
Pse ne treba prečesto kupati, jer se time remeti flora njegove kože.To će izazvati perutanje i neprijatan miris.

Da biste krenuli sa kupanjem, morate imati spremljene sledece potrepstine:
1. Šampon za pse
2. Peškir, minimum 2-3 komada.
3. Četka, češalj
4. Fen
5. Sunđer
Ukoliko je sve spremljeno, kupanje može da počne.
Telesna temperatura psa je između 37.5-39 C, znači i voda treba da je topla u tom rasponu. Kada koristite tuš budite veoma pažljivi kada puštate vodu, jer prejak mlaz će sigurno uplašiti psa.
Prvo pokvasite telo psa, a glavu ostavite za kraj, jer najčešće psi ne vole da im se kvasi glava.Šamponi koje kupujemo mogu biti već razređeni ili koncentrati. Ukoliko je koncentrat u pitanju, obavezno ga prema uputstvu proizvođača razblažite.Sunđerom nanesite razređeni šampon na dlaku i kružnim pokretima istrljajte telo psa.Isperite dobro ostatke šampona sa dlake.Pre kupanja glave, obavezno stavite psu tampone od vate u usi, koji će sprečiti prodor vode.Kada ste oprali glavu, lagano ocedite dlaku i psa umotajte u peškir.
Pošto se svi psi stresaju nakon kupanja, obavezno dozvolite i Vasem psu da to uradi.
Kada ste pokupili sav višak vode iz dlake, psa sa kratkom dlakom ćete pustiti da nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima, a dugodlakog psa ćete odneti na feniranje.
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

Re: Kupanje ljubimca

Postaj  Betty on sub svi 30, 2009 6:58 pm

Kupanje
Pre nego što ubacite svog ljubimca u kadu,pripremite tri peškira,kozmetiku,fen i češalj.
Za početak,dobro očešljajte svog psa,tako da budete sigurni da u njegovoj dlaci nema čvorova.Ukoliko ne uklonite sve čvorove,posle kupanja oni će biti još kompaktniji.

Jedan peškir stavite na dno kade,kako pas se pas ne bi okliznuo i povredio.Umesto peškira,može poslužiti i mušema.
Podesite tuš tako da voda bude mlaka.Dobro pokvasite dlaku na celom telu,a dok kvasite glavu rukom držite uši tako da voda ne može da uđe unutra.Nanesite šampon i obratite pažnju da šampon ne uđe u oči.Dobro istrljajte dlaku tako da se stvori pena.Neka šampon odstoji bar jedan minut,a posle toga ga temeljno isperite,opet pazeći da voda ne uđe u uši.Ispirajte od glave ka repu kako bi se smanjila mogućnost da šampon uđe u oči.Čak i kada ste sigurni da ste isprali šampon,ispirajte ga još koji minut,.U zavisnosti od toga koliko je Vaš ljubimac prljav zavisi da li ćete šampon nanositi jedan ili dva puta.Posle ispiranja šampona za bolji kvalitet i sjaj dlake nanesite kondicionere,ulja i ostale proizvode koji služe u te svrhe.Ukoliko imate kondicioner koji je predviđen da se ispira nanesite ga i isperite na isti način kao i šampon,a ukoliko se ne ispira,naravno ne ispirajte ga.Ove proizvode bi pre ispiranja trebalo da ostavite u dlaci bar 5 minuta.Sve isto važi i za ulja i slične proizvode.

Pošto ste završili sa kupanjem Vašeg psa,umotajte ga u peškir i dobro ga istrljajte,a zatim ga ponovo umotajte u suv peškir.Valjalo bi da pas ostane u peškiru nekoliko minuta kako bi se malo ugrejao.Naravno ukoliko je leto i toplo je,nema potrbe za ovim.
Kada se pas ugreje,izvadite ga iz peškira i stavite na neki sto ili stolicu,kako Vam je lakše.Prvo celog psa dobro očešljajte (umesto češlja možete da koristite i tzv.“slicker“ četku,a zatim počnite sa feniranjem.Važno je da fen podesite da ne duva pretoplo i da ga ne približavate suviše blizu psa.Fenirajući psa,istovremeno ga i češljajte kako bi se dlaka što brže osušila i ispravila.Povremeno pravite pauze od nekoliko minuta,kako psu ne bi bilo pretoplo.Ako je leto,ne morate da fenirate Vašeg ljubimca,ali ipak isključite klima uređaj,ukoliko je uključen.


Preuzeto sa Sve o psima
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.