Izlozbe;Handling

Go down

Izlozbe;Handling

Postaj  Betty on ned svi 31, 2009 1:33 am

Evo par osnovnih pravila koja bi svaki iole ozbiljan hendler trebao znati:

IZLAGAC:
1. Mora biti lepo obucen (barem sportski sako i pantalone), u boji kontrastnoj od psa (iskreno preporucujem crvenu samo onim hendlerima koji se time ozbiljnije bave pa da be bi za svaku izlozbu kupovali novo odelo hihi ), ne treba na sebi imati previse detalja koji odvracaju paznju sudije sa psa.
Ukoliko je pas beo ili zut lepo se uskladjuje zelena ili crna, a ako je pas crn ili braon neka svetlija varjanta...
2. Izlagac sudiju nikad ne treba oslovljavati sa ti cak i ako ga odlicno poznaje. Jednostavno u ringu on je za njega Mr. sudac.
3. Nikada ne pricati sa drugim hendlerima u ringu, tako se moze desiti da ne cujete suca sto ga moze povrediti ili cak naljutiti, sto se moze odnositi i na ocenu koju ce pas dobiti ili jednostavno na vas sadasnji ali i buduci odnos sa doticnim sucem.
4. Sucu nikada ne okretati ledja, potruditi se da nadjete nkog profesionalnog hendlera i od njega naucite takve stvari...
5. U ring se ulazi elegantno a ne probija se kroz guzvu ili pak vuce psa na povodniku...
6. Double handling (motivacija psa van ringa) takodje nije dobar metod i samo na nasim izlozbama se, nazalost, tolerise. Odite na Crufts, Westminister ili cak i na neki strani CACIB i videcete da cak i ako do toga dodje (mada skoro uopste ne dolazi) da se odmah diskfalifikuje.

PREZENTACIJA PSA:
Kod mnogih sudija ovo nije nevazan deo. Dakle, moze se desiti da sudija diskfalifikuje i najboljeg psa "samo" zbog lose prezentacije.
1. Pas mora biti na izlozbenom povodniku, pozeljno kontrasne boje dlake psa ili boje dlake psa, ali je najbitinije da je izlozbeni. Prvi utisak suca nije pozitivan ukoliko vas vidi kako vucete psa na obicnom kratkom povodcu i davilici.
2. Pas bi morao ici uz nogu vodica (ili pak malo iza), ne zastaje, ne zateze povodnik ili ne skace i vuce prema psu ispred njega.
3. Vecina vlasnika pravi jednu tipicnu gresku. Psa postavlja licem okrenutim prema sucu ili (jos gore) straznjicom okrenutom prema sucu. NE! Sudac treba psa videti lepo iz profila. To je poenta stava.
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

Re: Izlozbe;Handling

Postaj  Betty on ned svi 31, 2009 1:34 am

Hod psa i vodiča u ringu-povezanost psa i vodiča

Na kinolosim izlozbama, CAC, CACIB i specijalizovanim izložbama nekih rasa , pored kvaliteta psa sudije mnogo gledaju i na ring dresuru. Ring dresura sastoji se iz dve najosnovnije "komande" - stojanje psa u stavu i hod- trk .

Najbolje je štene od malena učiti stav te i hod. Naravno, na vodilicu štene učite kada ono prohoda i ne praviti tako duge šetnje. te ne vući štene na lancu da bi se ono kasnije ne bi bojalo lanca. Ukoliko se radi o većim rasama, najbolje je štene odmah učiti da vas sluša, te hoda uz nogu. Tako će vam biti mnogo laške pripremiti ga bar malo za prvu izložbu.

Kad ste već odučili ići na izložbe, polako biste trebali krenuti učiti i sebe i pas tim osnovama.
Trčaćete sa psom tako da ste na pristojnoj udaljenosti od psa. Nećete se sa njim sudarati dok trčite, pa ni dok se ( ukoliko radite naprijed-natrag) vraćate nazad .
Pas treba da ima povjerenja u vas,a vi u njega. Često vlasnici imaju preveliku tremu, što se veoma loše odražava na situaciju u ringu. U tim situacijama često uzimaju "profi" hendlere koji su već naučili na tu situaciju. Ali mislim da ukoliko volimo svog psa i izložbe, možemo prevazići tu tremu bar malo.

Osnovno ZLATNO PRAVILO je - PAS UVIJEK STOJI IZMEĐU SUDIJE I VODIČA ! , jer sudija gleda psa a ne vas-vodiča Wink

Ako nekom neto nije jasno, neka pita, tu smo da odgovorimo.
A evo par slika sa kojih se najlakše uočava šta treba a ta ne treba raditi .

Udaljenost psa i vodiča



Meni lijepa udaljenost. Iako po meni ova hendlerica drzi ruku u pogresnom polozaju.


Kako to ide sa malim psima... Ne trči se nego hoda. Dakle, uvijek se prati tempo psa.




Stav psa u ringu


Govorila sam o hodu psa i njegovog vodiča ili hendlera u ringu, a ono što je takođe sastavlni dio znanja u ringu jeste i stav.
Stav jeste stajanje psa u ringu kako bi ga sudija mogao opisati i ocjeniti. Stav je toliko važan koliko i hod psa, bar bi tako većina odličnih sudija trebala da shvate i po tome da rade.
Pas treba da sto je duze moguce stoji u stavu, da bi ga sudija mogao procjeniti i dati mu sto bolje mjesto, tj. sto ga bolje plasirati.

Glavna podjela "stavova" jeste na slobodni stav ili kako ga zovemo Free , i stav gdje psa namjestamo.

Free stav mislim da je cak najlakse psa nauciti njime. Free stav radite tako da psu pokazujete njemu omiljenu igracku ili komadic keksica te govorite mu "stani" , "stay" ... on treba da stoji naravno. Kada nauci vec na odabranu rijec da stoji, onda mu polako namjestate zadnje noge, prednje, ali da on i dalje ostane u tome FREE stavu. Psa nikada ovim vjezbama ne smijete forsirati da mu to ne bi bilo mrsko ili mu jednostavno dosadilo. On treba da shvati da je to sastavni dio igre i da to cini sa veseljem. Svaki put kad vas poslusa nagradite ga keksicem.

Stav koji nije sobodni, nego hendler namjesta psa je za neke pse tezi, posebno za stence, te se od malena navikavaju na to. Ovaj stav radite sa psom tako da ga postavite, drzite ga za dio ispod glave i za rep, ako je potrebno. Pas prvo treba da nauci da da bude miran u stavu, a kasnije mu namjestate zadnje noge, prednje noge idr. Naravno i za ovaj stav vazi nagrada keksicem Very Happy



NPR. Nismo bas navikli Engleske kokere viđati izlagane na free, ali oni se i tako izlazu.



Preuzeto sa Sve o psima
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.