Dodaci ishrani-Kalcijum i fosfor

Go down

Dodaci ishrani-Kalcijum i fosfor

Postaj  Betty on sub svi 30, 2009 6:14 pm

DODACI ISHRANI-KALCIJUM I FOSFOR

Kalcijum i fosfor su dva najbitnija minerala u organizmu. Dnevne potrebe variraju, u zavisnosti od starosti i statusa psa. Deficit ovih elemenata, kao i njihov suficit su česte pojave, tako da se mora voditi računa o njihovom pravilnom odnosu.

Kalcijum (Ca)

Od svih minerala, potreba za kalcijumom je najveća. Kalcijum je neophodan za mnoge procese u organizmu, uključujući pravilan razvoj i formiranje kostiju, koagulaciju krvi, rad mišića i prenos nervnih impulsa. Veoma je širok spektar namirnica koje sadrže kalcijum. Kosti, mlečni proizvodi, mahunaste biljke sadrže velike količine kalcijuma, dok žitarice i meso sadrže veoma male količine ovog minerala.

Fosfor (P)

Fosfor je drugi mineral koji mora da bude zasupljen u ishrani u relativno velikoj količini. Potreba organizma za ovim mineralom je nešto manja nego za kalcijumom. Meso je veoma bogato fosforom ali izuzetno siromašno kalcijumom. Zbog toga je deficit fosfora čest problem kod biljojeda, mada se ponekad,veoma retko, javlja i kod pasa i mačaka. Zapravo, suficit fosfora, koji dovodi do otkazivanja bubrega, je mnogo češći problem.

Odnos kalcijuma i fosfora

Mnoge namirnice su siromašne kalcijumom a bogate fosforom, a dešava se i da su vrednosti kacijuma i fosfora, u pojedinim namirnicama, jednake. Zbog toga, odgovarajući odnos kalcijuma i fosfora u ishrani, može biti veliki problem, ukoliko se ne dodaju određeni minerali. Veoma je važno da ova dva minerala budu u zastupljena u odgovarajućem odnosu, tj. 1,2:1 u korist kalcijuma.

Deficit kalcijuma

Deficit kalcijuma je ranije bio mnogo češći problem. On se javljao kao rezultat ishrane bogate mesom, koje sadrži puno fosfora a jako malo kalcijuma. I ukoliko se psu ne nadomesti kalcijum u ishrani kod njega dolazi do skeletne anomalije. Kosti postaju meke, tanke i krte. Srećom, jedna od prednosti komercijalne hrane je dobra izbalansiranost, tako da se ovaj problem retko javlja kod pasa koji se hrane ovom hranom. Naravno, ovo ne važi za period skotnosti kuja i period laktacije kada je neophodno povećati vrednosti kalcijuma u ishrani. Međutim, ukoliko dajete dovoljnu količinu kalcijuma ali ne i fosfora, to može da dovede do loše absorpcije i iskorišćenosti kalcijuma. Zato je odnos ova dva minerala u ishrani jako bitan.

Suficit kalcijuma

Ukoliko hranite psa hranom koja je bogata kalcijumom i pri tom dodajete kalcijum u obliku raznih preparata, možete imati problema, naročito ako su u pitanju mladi psi koji naglo izrastaju. Naime, izgleda da postoji veza između slučajeva hipertrofične osteodistrofije, displazije kukaova i prevelike količine kalcijuma u ishrani. U najnovijim istraživanjima psima je davan kalcijum u mnogo većoj količini od propisane. Ovi rezultati upoređeni su sa slučajevima gde su psi kojima je davana normalna ili umanjena količina kalcijuma, takođe obolevali. Kao što se i očekivalo, psi koji su imali suficit kalcijuma u organizmu, imali su mnogo više problema sa skeletnim anomalijama, pa čak i sa displazijom kukova.
Mnogi ljudi su prihvatili rezultate ovih istraživanja i primenili ih u ishrani svojih ljubimaca tako što su im davali hranu sa nešto manje kalcijuma od preporučene doze. To se uglavnom dešavalo sa vlasnicima koji gaje velike rase, u nadi da će tako smanjiti pojavu displazije kukova. Međutim, ne postoje studije o tome da hrana sa manjom dozom kalcijuma sprečava pojavu displazije kukova, u odnosu na dobro izbalansiranu, komercijalnu hranu za štence. Naime, nije loše hraniti štenad velikih rasa specijalnom formulom ishrane, ali ne postoje nikakvi konkretni dokazi da je to bolje nego ishrana štenaca izbalansiranom hranom za štenad svih rasa.

Da rezimiramo

Kalcijum i fosfor deluju zajedno u organizmu u cilju pravilnog rasta i formiranja strukture skeletnog sistema. Deficit ili suficit jednog od ova dva minerala, mogu da dovedu do problema u razvoju skeleta, naročito kada su u pitanju štenci. Veoma je važno da su kalcijum i fosfor u ishrani zastupljeni u pravilnom odnosu. Ovakvi problemi se retko kada događaju u poslednje vreme zbog pristupačnosti komercijalne hrane koja je dobro izbalansirana i prilagođena za svaki period razvoja psa. Ako se problemi ipak pojave, to se uglavnom dešava kod vlasnika koji svoje pse hrane domaćom hranom i često preteraju sa raznim dodacima u ishrani, naročito kada su u pitanju mladi psi koji naglo izrastaju. Ne postoje studije koje pokazuje da su nove formule za ishranu štenaca velikih rasa uspešne u otklanjanju problema sa razvojem skeleta, ali one, u svakom slučaju, garantuju dobro izbalansiranu ishranu, koja tokom vremena, može biti od izuzetnog značaja


Preuzeto sa Sve o psima
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.