Kako nauciti psa da dolazi na poziv

Go down

Kako nauciti psa da dolazi na poziv

Postaj  Betty on ned svi 31, 2009 1:16 am

Prvo i osnovno: kontakt u setnji

Kontakt u setnji podrazumjeva pracenje tebe i povremeno pogledavanja (provjeravanje) tvoje pozicije.
To znaci da za cilj imas postici da te pas u "slobodnoj setnji" (bez lajne) prati, bez tvojeg dozivanja "dodi", "idemo tamo", "neidi tamo" i sl.
Svojim kretanjem ces psu odredivati gdje ce se i on kretati - naravno na nekoj razumnoj udaljenosti od tebe.
Posto imas mladog psa, to ces postici veoma lako, od trenutka kada otkvacis lajnu, nastavi se kretat po terenu s cestim promjenama smjera. Onog trenutka kada vidis da je pas previse zaosta, ili je zaoklupljen necim drugim (i ne primjecuje tvoje udaljavanje od njega), iskoristi priliku da mu se sakrijes iza nekog drveta ili sl. Onog trenutka kada te pas pronade, nagradi ga.
Ukoliko sretnes drugog psa, i tvoj pas otide k njemu u igru, ti se nastavi kretat bez zastajkivanja i dozivanja psa. Onog trenutka kada dode do tebe nagradi ga.
Onog trenutka kada mislis da se pas previse udaljio od tebe, promjeni smjer kretanja.
Ovakvim setnjama, recimo da ces u iducih 30 dana dobiti psa koji ce te pratiti na razumnoj udaljenosti, te ukoliko i zaostane (npr. u igri si psom) na tvoje udaljavanje dotrcat za tobom.

Pravilna raspodijela nagrada
Prilikom pocetka treninga potrebno je saznati s kakvim sve nagradamo raspolazemo, odnosno kakvu "tezinu" ima svaka od njih kod psa.
Iako se kao nagradu uglavnom koristimo hranu, ona nije nuzno i jedini oblik nagradivanja.
Ukoliko se radi o nagradam u obliku hrane, onda moramo napraviti gradaciju ("stupnjevanje").Npr. znamo da hrenovka pali "uvijek", "frolici", "pedigree plocice" i sl.
nekad da nekad ne-ovisno o situaciji, a npr. dehidrat samo u kuci. (Ovo je primjer, svaki vlasnik mora za svog psa pronaci odgovarajuce nagrade)
Takoder, ukoliko se pas voli igrati, treba poticati igre navlacenja predmeta, sto cemo kasnije takoder koristiti kao vrstu nagrade.

Odredivanje kriterija - ometanja(distrakcija)
Ovdje nastaju problemi. Vecina vlasnika se cudi kako to da ih njihov pas savrseno"slusa" u kuci, ali reci kada izade van "sve zaboravi".
Problem proizlazi iz cinjenice da se trening mora provoditi u svakoj situaciji posebno. Ono sto smo naucili psa kod kuce, to isto treba ponoviti iz pocetka i vani, odnosno u svakoj situaciji u kojoj ocekujemo da pas pokaze ponasanje koje oblikujemo treningom.
Promjena situacije, odnosno povecanje ometanja tokom treninga obicno nazivamo povecanje kriterija.
Takoder, problemi nastaju, iz razloga sto vlasnici u zelji za sto brzim napredovanjem i rezultatom, strahovito brzo podizu kriterije, i tada cjelokupan rad pada u vodu, tj. tokom takvog treninga nema rezultata.
Povecanje kriterija treba biti sustavno, i ne prenaglo. Onog trenutka kada dobijemo da pas u jednom kriteriju pokazuje trazeno ponasanje, tada je vrijeme za kriterij vise - nikako ne prije!
Npr. povecanje kriterije moze podrazumjevati pocetak rada u stanu (ili nekom drugom prostoru bez previse vanjskih utjecaja), nakon toga izlazak van u psu poznatu okolinu ali s sto manje ometajucih elemenata (drugi psi, ljudi i sl...), nakon toga na mjesta gdje postoje neki ometajuci elementi, dok bi se zavrsnio dio treninga provodio npr. na mjestima gdje postoje dugi psi, a eventualno nakon toga i poziv iz igre s drugim psima - sto je obicno vlasnicima i cilj.

Oblikovanje ponasanja i trening
Tek tada kada smo sve prethodno napisano obavili i naucili, mozemo krenut u samu "izradu" dolazenja na poziv.
Svako ponasanje koje trazimo od psa, potrebno je prije oblikovati (jos jedna greska, vlasnici obicno traze ponasanja koja prethodno nisu psa "naucili", ili jesu ali sasvim drugog znacenja. Npr. obicno vlasnici nauce pse da "dodi" znaci igraj se i dalje, ili nastavi raditi sto si radio i dalje:)
Prvo sto moramo odluciti sto koji cemo znak (naredbu) koristiti za odredeno ponasanje.
Uobicajeno je koristenje glasovnih naredbi, poput "dodi", medutim osobno smatram, da koristenje ultrazvucne zvizdaljke za izradu poziva je prednost : time dobivamo znak koji je uvijek nedvosmislen jednakog inteziteta, sto npr. nije kod klasicnog "dodi".

Kad smo taj dio rjesili idemo s oblikovanjem ponasanja.
Kao sto je vec receno, mozemo poceti kod kuce, na nacin da u kada se pas nalazi ispred nas damo znak i nagradu. Ukoliko zelimo da pas sjedi kada ga pozovemo, onda u trenutku da kada pas sjedi pred nama : znak + nagrada.
Cilj je psa nauciti da odredeni znak znaci dolazenje u poziciju kraj /ispred vlasnika.
Sljedeci korak je davanje znaka u trenutk kada se pas nalazi na vrlo kratkoj udaljenosti od nas, npr. 2-3m. Ako smo dobro radili, pas ce na znak doci do nas ili ce sjesti - ovisno o tome kako smo definirali zeljenu poziciju.
Nakon toga povecamo kriterij i iz pocetka krenemo npr. izvan kuce. Takoder, prvo oblikujemo poziciju, a onda pozivamo psa s vece i vece udaljesnoti.
Sljedeci korak je opet povecanje kriterija, i opet isti proces treninga.

Nakon nekog vremena dolazimo do situacije kada psa mozemo pozvati iz slobodne setnje . Tada povecavamo kriterij, i pocinjemo raditi u kontaktu s drugim psima. Za pocetak bi valjalo da to bude grupa od dva psa (ili samo jedan pas), gdje cemo proci sve korake
koje smo do sada vjezbali, a tek kasnije raditi u vecoj grupi.
Posto je ovo najzahtjevniji dio treninga treba biti vrlo oprezan a ja cu napomenuti neke stvari:

-Prilikom poziva iz igre treba odrediti pravi trenuntak za poziv psa, ne pozivajte psa u trenutku "najzesce" igre.
-Uvijek kada pozovete psa, nagradite ga("najboljom" nagradom), i pustite ga natarg u igru - time nece doci do asocijacije da poziv znaci i nuzno prekid igre.
-Krecite se tokom setnje, a signal za dolazenje dajte onog trenutka kada pas potrci za vama.
-Nikad ne pozivajte psa ukoliko niste sigurni da ce doci (vrijedi za cjelokupan trening)
-Nikad ne trcite za psom da bi ga uhvatili ili dozvali - jer to necete uspijet na ovaj nacin
-Kako povecavate kriterij, tako povecavajte i nagrade - u "najtezim" situacijama idu i najbolje nagrade
- Prekinite trening onda kada pas pokaze najbolje ponasanje - svaki korak kasnije ce voditi sve losjem rezultatu.
- Ne pozivajte psa stalno - tokom setnje 5 poziva je sasvim dovoljno za uspijesan trening. Kontinuiranim pozivanjem psa doci ce do zamora, i pada motivacije - znaci neuspjeh.
- Ukoliko pas ne ponudi ponasanje na znak, znaci da ste prenaglo povecaki kriterij - vrati se korak "unazad".


Eto, toliko o pozivu, ima jos dosta detalja za napomenut, no i ovo je nadam se dovoljno da ukaze na to da je trening, odnosno konkretno izrada "dolazenja" ipak malo "vise" od toga da zakacimo psu spagu oko vrata i vucemo ga k sebi.
(A bubacice i dalje mi nisi objasnila kako to da nece doci do asocijacije uzeta i poziv, znas ono "kad imam spaga onda moram dolazit, kad nemam onda nemoram":?)

*Takoder, ovo sve napisano podrazumjeva da je pas socijaliziran u svim situacijama u kojima se trening prvodi.


p.s.
Opcenito izbjegavajte setnje sa psom u park, gdje svi stanete u krug i onda se psi "igraju".
Takvo ponasanje je apsolutno neprirodno i stresno psima, te potencionalni izvor problema.
Izrada poziva iz situacije gdje stojite 2 metra od vaseg psa koji se igra je veome tesko za psa.
Krecite se tokom setnje, niste kupili psa da stojite u parku i pricate s ostalima, vec da se krecete i druzite s vasim psom.


Preuzeto sa ljubimci forum
avatar
Betty

Broj postova : 46
Join date : 30.05.2009
Age : 23
Lokacija : Bijeljina/R.Srpska

Korisnički profil http://www.pekicBeti.webs.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.